Pedagogisch werkplan
Gastouderopvang Nieuwegein
Onze openingstijden
De opvangplekken en materialen
De kinderen spelen in de woonkamer en hal. Boven mogen ze niet spelen. In de keuken mogen ze niet komen als ik aan het koken ben.
De Woonkamer
In de woonkamer staat een grote kast met verschillend speelgoed, zoals puzzels, Lego, speeltelefoontjes, fantasiemateriaal en spelletjes. Naast de kast staat een keukentje met inhoud. Er is ook een bak met lego. Verder is er een kastje met allerlei knutselmateriaal, zoals papier, glitters, verf enz.
Ze knutselen aan de grote tafel (willen ze niet knutselen, dan spelen ze gewoon met iets anders) Er zijn leesboekjes en de mogelijkheid om even rustig tv te kijken. Ook mogen ze een half uurtje achter de computer om kindvriendelijke spelletjes te doen, of filmpjes te kijken. Hier hou ik altijd toezicht op.
De tuin
In de achtertuin zijn fietsjes, stepjes, een hoepel en springtouw. Ook hebben we stoepkrijt, badmintonrackets en een skateboard. Maar ook poppenwagen, kleden, kussens In de zomer zet ik een badje neer, of de sproeier om lekker af te koelen.
Het toilet
Kinderen gaan in principe zelfstandig naar de wc en wassen na gebruik hun handen. Sommige kleuters willen nog even wat hulp en krijgen dat uiteraard, maar wel met de stimulatie om zoveel mogelijk zelf te doen, tot ze het geheel zelf kunnen.
Het dagritme
Vanaf 07.00 uur ontvang ik de kinderen. Ze mogen dan wat spelen of tv kijken. Om 8.10 uur breng ik de kinderen lopend of op de fiets naar school. Vanaf 14.15 haal ik de kinderen weer op. Bij thuiskomst mogen ze een snoepje en wat drinken. We gaan bij droog weer altijd buiten spelen op ons pleintje of een pleintje in de buurt. Rond 16.00 uur eten de kinderen wat fruit en wat drinken. Als we binnen spelen mogen ze in de huiskamer spelen met het materiaal wat er staat. Vaak knutselen we ook wat of spelen ze met klei of zand. Een spelletje vinden ze ook vaak leuk. Om de beurt mogen de kinderen een half uurtje op de computer om een filmpje of liedjes te kijken. Soms wordt er ook tv gekeken aan het eind van de dag als ze een beetje moe zijn. Tussen 17.00 en 18.00 uur worden de kinderen weer opgehaald.
De houding van de gastouder
Ik ben een moeder die enorm geniet van de kinderen om zich heen. Het is een genot om te zien hoe de kinderen bezig zijn, zelf, alleen en samen/naast/ met de andere kinderen. Het is heerlijk om te zien hoe mijn eigen kind en de gastkinderen met elkaar omgaan. Hoe geweldig de kinderen op elkaar reageren en samen spelen, elkaar opzoeken en uitdagen en natuurlijk elkaar ook wel eens plagen. Voor mij is het iedere dag een feest! Ik vind het belangrijk dat de kinderen met elkaar leren omgaan, samen delen en rekening met elkaar leren houden en plezier met elkaar hebben. Ieder kind kan/mag zichzelf zijn en op zijn/haar eigen tempo en niveau ontwikkelen. Het kind moet zich veilig en geborgen voelen. Dit probeer ik te bereiken door groepsactiviteiten aan te bieden en individueel met de kinderen te spelen. Door het aanbieden van een gezellige, sfeervolle ruimte en het aanbieden van verschillende materialen en activiteiten.
De samenwerking met ouders
Er is altijd wel een mondelinge overdracht bij het halen/brengen.
Via WhatsApp komen de aanvragen voor de opvang en/of veranderingen binnen.
De ouders mogen natuurlijk altijd bellen, WhatsAppen of langskomen wanneer zij willen of er behoefte aan hebben.
Daar waar mogelijk, wil ik rekening houden met de wensen van de vraagouders.
Met feestelijke dagen zoals een verjaardag, Sinterklaas of Pasen versieren we het huis en maken knutselwerkjes in het thema van het moment.
Bij ons zijn o.a. de volgende regels van toepassing;
* Vakanties dienen uiterlijk 2 maanden van tevoren te worden doorgegeven
* In overleg is veel mogelijk
* Handen wassen na het plassen, voor het eten en na buitenspelen
* We hebben respect voor elkaar
* We mogen elkaar geen pijn doen
* Samen spelen, samen delen
* Niet met speelgoed gooien
* Nee is nee
* Binnen mag je niet rennen
Normen en waarden o.a. zijn;
* Ieder kind moet zichzelf kunnen/mogen zijn en op zijn/haar eigen tempo en niveau kunnen ontwikkelen
* Rekening met elkaar leren houden
* Niet met speelgoed gooien en/of stuk maken
* Samen spelen, samen delen
* Anderen geen pijn doen
* Ik sta open voor andere culturen/levenswijze
* Alles is bespreekbaar
Mocht u na het lezen nog vragen, suggesties of wensen hebben, neem dan gerust contact met mij op.
Zullen we kennismaken?
Heb je belangstelling voor opvang dan is er altijd eerst een kennismakingsgesprek om te praten over de wensen en mogelijkheden. Is er een klik dan kunnen de kinderen eerst een paar uurtjes komen wennen, vrijblijvend en onbetaald.